NOVA OCUPACIÓ DEL BANC EXPROPIAT

Avui, 16 de setembre de 2017, volem compartir amb vosaltres una bona notícia: el Banc Expropiat té un nou espai. Fa 4 dies vam ocupar l’antic CAP Quevedo, al carrer Quevedo 13-17 per establir-hi una vivenda i aquest cap de setmana hi traslladem una part del projecte del Banc Expropiat.

Abans del desallotjament del primer local del Banc Expropiat, l’antic CAP ja era un dels candidats per albergar el nostre projecte, però com que hi havia una sèrie d’entitats de Gràcia demanaven a l’administració la cessió d’aquest local, però aquest acord no es va produir. Per respecte a les entitats vam decidir no ocupar l’antic CAP Quevedo mentre negociavan, i ara que ja tenen un altre espai hem decidit entrar-hi.

Obrim aquest nou espai perquè aculli el projecte del Banc Expropiat quan sigui desallotjada la Sucursal, el local que vam ocupar a l’agost de l’any passat, reprendre les activitats que abans realitzàvem i que no s’han pogut desenvolupar a la Sucursal per manca d’espai. Al CAP tindrem prou espai per acollir noves activitats i col·lectius. Amb la voluntat d’ampliar l’abast i la fortalesa de la xarxa de cures i de suport mutu que portem construint des de fa més de 5 anys, ens estem posant en contacte amb altres col·lectius (de salut, treball amb menors, activitats esportives, etc.), convidant-los a incorporar-se al projecte del Banc Expropiat en aquesta nova etapa.

La propietat del local pertany a la Tresoreria General de la Seguretat Social, entitat de l’administració central espanyola adscrita al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. L’Ajuntament de Barcelona tenia la gestió de l’espai a partir d’un conveni amb la propietat, però segons l’Ajuntament aquest conveni no s’ha tornat a renovar.

I quina importància té que remarquem que sigui de titularitat pública? L’antic CAP Quevedo va ser tancat a principis de 2014 en un context de crisis i de fortes retallades a la sanitat, agreujant la situació crítica en l’àmbit de la sanitat al districte de Gràcia. I com pot ser que una propietat pública estigui sense ús durant més de 3 anys quan hi ha entitats com, per exemple, els esplais Espurna o el Matinada que han estat anys reclamant un local propi per a desenvolupar les seves activitats?

Però no és la nostra intenció demanar explicacions a les administracions sinó intentar trobar col·lectivament les solucions als problemes que patim a Gràcia. L’especulació i la gentrificació són doloroses realitats a les quals no podem obviar fer front; realitats que obliguen a marxar a cada cop a més veïnes, les més pobres, les de classe treballadora. Anem a un punt sense retorn on aquest barri no sigui per a les persones que l’habiten sinó per a la gent que ve a consumir-lo.

Xarxes de suport mutu per satisfer les nostres necessitats. Xarxes de cures per posar la vida al centre. Un nou espai que pugui donar cabuda a totes aquestes lluites. Tot això volem que sigui el nou Banc Expropiat.

Us convidem a la jornada de presentació del nou espai!

cartell_web

Sabem que el fet que la propietat sigui pública fa més probable un intent de desallotjament il·legal per part de la policia. Hi ha la falsa creença que quan una propietat és pública es pot desallotjar en qualsevol moment sense necessitat d’una ordre judicial. A l’esquema següent podeu veure que la llei no diu això. Com a molt, en cas que la propietat no vulgui seguir la via penal o la civil, hauria d’obrir un expedient administratiu i no podria desallotjar fins que aquest es resolgui.

mapa judicial

Però de la mateixa manera que fan les lleis també se les salten. Per això us demanem que estigueu atentes per si de cas intenten desallotjar-nos obviant, com ja han fet moltes vegades, la seva pròpia legislació.