i més mostres de solidaritat … Des de Salut Entre Totes

Fa uns 9 mesos que el Banc Expropiat, arran del desallotjament del local propietat de Bravo Solano, va okupar el CAP Quevedo, omplint-lo de vida després de tres anys abandonat.

Des del moment de l’okupació, el CAP Quevedo s’erigí com un agent de salut de barri, promotor de vincles i creador de xarxes de suport mutu, bàsiques per a la salut mental de la comunitat.

Des de Salut Entre Totes ens atrevim a qüestionar la “promoció de la salut” que es realitzava al CAP quan funcionava al servei del sistema sanitari dominant. Sistema que promou una salut mercantilitzada i corrompuda per la indústria farmacèutica. No obstat això, actualment el CAP Quevedo actua com a agent promotor de salut real, dirigint-se directament sobre els determinants de salut comunitària. Els determinants dels quals parlem són els factors que condicionen la salut de la població: la situació econòmica i laboral; l’ambient i les condicions arquitectòniques degenerades per la gentrificació; els vincles que creem, sotmesos a la fugacitat dels tempos frenètics; els estils de vida, incloent l’oci, l’alimentació, l’exercici físic, que ocupen cada cop menys espai en el nostre dia a dia; i l’educació i formació que rebem, absolutament esbiaixades al servei dels interessos del sistema. En resum, l’entorn que determina com ens desenvolupem com a individus en la comunitat.

Ara com ara, al CAP Quevedo existeixen diverses pràctiques i col·lectius que, partint de l’autogestió i l’horitzontalitat, es comporten com autèntics promotors de salut: la xarxa d’aliments, el grup d’ecologisme, el gimnàs, les classes de yoga i tai-chi, el teler de cintura i el taller de costura, la botiga gratis, el cinefòrum i el teatre, etc. Totes aquestes activitats intervenen en la salut de les persones que hi participen, comprenent salut des d’una perspectiva holística i biopsicosocial. També el CAP Quevedo actua com a seu de reunions de la plataforma veïnal Gràcia cap a on vas?, del Sindicat de Barri, del Grup de Salut de la Vila de Gràcia i de Salut Entre Totes, des d’on lluitem per la promoció i autogestió de la salut. Participants del Banc, el Grup de Salut de la Vila de Gràcia, nosaltres i altres persones a títol individual vam apostar per a crear un Grup Motor de Salut, obert a propostes de les veïnes del barri el primer dimarts de cada mes, on és la comunitat la que expressa les seves necessitats en salut i no els professionals sanitaris de manera paternalista i vertical.

Des d’aquest Grup Motor es convocà una Assemblea de Veïnes, amb gran participació i assistència, en la que s’obrí debat entorn el concepte de salut i les necessitats de la comunitat. Es reivindicava l’apoderament i consciència envers els nostres processos de salut per a evitar deixar-la exclusivament en mans dels professionals i del mercat alimentari i farmacèutic, prenent en canvi un paper actiu. També es va remarcar la importància d’acceptar el malestar com a part fonamental de la salut, desafiant la dictadura de la felicitat banal que promou el sistema capitalista. A tall de conclusió va quedar molt clara la importància de la lluita social en sí mateixa com a creadora de salut, ja que el que no és saludable és estar bé i adaptades a una societat malalta.

De la primera jornada van sortir moltes ganes d’organitzar-ne una altra, aquest cop basada en els processos de malestar psicoemocional, amb l’objectiu de compartir estratègies per a afrontar el patiment, vist des d’una perspectiva global, i l’acompanyament que fem si volem transgredir el sistema i construir comunitat. El debat va ser molt enriquidor i interessant, i va comptar amb la participació de convidades d’altres col·lectius com ActivaMent, Mejorana i Grups de Suport Mutu entre d’altres.

Sens dubte, una aposta ben clara va sorgir d’ambdues jornades, la necessitat de crear espais per a trobar-nos. Fomentar els vincles i allunyar-nos de les relacions supèrflues i interessades que articula el sistema patriarcal i capitalista, que ens esclavitza i no ens deixa invertir ni temps ni energia en la construcció de lligams comunitaris. Un sistema d’estructures que perpetuen una societat caníbal, d’inexistents compromisos envers els altres perquè la individualitat és norma. Promovent l’aïllament, sobre tot de les persones no productives, infravalorant i menyspreant les cures. Com pot existir salut en un context així?

Aquest cop, “paradoxalment”, és la Tresoreria General de la Seguretat Social i el Servei Català de la Salut els que volen impedir que construïm salut. Ens tenen por: temen que fem real tot allò per a què lluitem. No ho permetrem.

Des de Salut Entre Totes volem que el CAP Quevedo continuï sent l’agent de salut que està sent actualment. Que puguem continuar promovent i generant vincles, teixint xarxes de suport mutu. Un espai on compartir coneixements, el benestar i el malestar, i seguir creant i criant des dels marges i en confrontació amb aquest sistema explotador. I donem les gràcies a totes les persones que fan créixer aquest espai invertint el seu amor, temps i energia dia a dia.