LA DIRECTA, MITJÀ DELS MOVIMENTS SOCIALS?

Dues persones encausades pel l’enfarinada als Mossos d’Esquadra durant la jornada “Rodegem el Banc Expropiat”, van ser incriminades per la policia utilitzant les imatges publicades per La Directa.

El 29 de maig de 2016, moltes persones vam estar durant tot el dia rodejant el Banc Expropiat en un dels dies de mobilitzacions que es van donar com a resposta al desallotjament durant la setmana en què aquest es va produir.

A mitjans d’octubre de 2016 la Brigada d’Informacio dels Mossos d’Esquadra va detenir 2 persones per notificar-los que tenien un procés judicial obert, juntament amb una altra persona. Els hi atribueixen els suposats delictes de lesions, atemptat contra els agents de l’autoritat i desordres públics. Cap d’aquestes persones va ser identificada el mateix dia de les mobilitzacions, i de l’expedient judicial es conclou que la policia va utilitzar imatges extretes d’internet i de la premsa per incriminar als encausats.

Aquestes imatges s’utilitzaran com a prova al futur judici dels encausats, pels quals la fiscalia demana penes d’1 any i 8 mesos de presó per una i de 3 anys i 6 mesos per l’altre.

El setembre de 2017, els encausats han sigut notificats que la petició fiscal de cara al judici, el qual encara no té data, és de 3 anys i 6 mesos de presó per a un d’ells, 3 anys i 2 mesos per un altre i 1 any i 8 mesos per l’últim. Dintre de les proves que ha presentat l’acusació particular (la Generalitat de Catalunya en nom dels Mossos d’Esquadra) i que el jutjat ha acceptat com a prova judicial s’hi troben vídeos publicats per Betevé, Antena 3, La Directa i algun altre mitjà.

En el cas d’una de les persones encausades, a la que demanen 1 any i 8 mesos, l’única i exclusiva prova dels fets dels quals se l’acusa és un vídeo publicat per La Directa. En el cas d’una altra, a la que demanen 3 anys i 2 mesos, utilitzen com a prova un vídeo de Betevé i un de La Directa fent la comparativa d’imatges entre els dos vídeos per tal d’intentar incriminar-la.

D’ençà que vam tenir constància d’aquests fets i donada la gravetat de la situació, vam considerar que ho havíem de fer públic d’alguna manera per tal de tornar a generar un debat col·lectiu entorn la gravació d’imatges a les manifestacions i el tractament que en fa la policia i tots els mitjans d’informació, inclosos els que es consideren alternatius.

Hem trigat tant temps a fer-ho perquè vam decidir que el primer que faríem seria trobar-nos entre els encausats i la gent del Banc Expropiat i, posteriorment, amb La Directa per tal de preguntar-los algunes coses, rebre explicacions de com podia ser que això hagués passat i escoltar la seva interpretació dels fets. Al final d’aquest text trobareu el nostre resum d’aquestes reunions.*

Després de 2 trobades amb La Directa, els encausats no hem rebut cap disculpa o reconeixement de part del col·lectiu (tan sols ho va fer una persona), ni se’ns ha donat resposta a cap de les nostres peticions; a més a més hem tingut la sensació que no era un tema urgent per La Directa, ja que gairebé no hi hagut cap moviment per part seva i durant les reunions ens ha costat veure alguna mostra d’empatia ni voluntat de reparar els danys causats. Vam decidir esperar a que La Directa parlés del tema internament i decidís com volia fer-ho públic i quina resposta volia donar. Però ja no podem ni volem esperar mes, ja que ens sembla un tema de gran gravetat i creiem que s’ha de fer públic, i així li vam comunicar a la Directa a l’última reunió.

La nostra valoració és que no estem gens satisfetes amb com La Directa ha tractat el tema, ja que creiem que no s’estan responsabilitzant dels seus actes, i que aquest procés està suposant un gran estrès i preocupació per moltes de nosaltres.

Davant d’això ens preguntem: Per què tractar com a aliat o afí un mitjà que publica les seves imatges sense tenir en compte l’ús que en pot fer la policia i que reacciona eludint la seva responsabilitat en un conflicte amb conseqǘències tan greus com són la possible entrada a presó de dues persones?

Volem agrair a totes aquelles persones i col·lectius que heu respectat els nostres temps i que, tot i ser coneixedores del conflicte, heu esperat a que publiquéssim aquest comunicat per mostrar la vostra reacció i posicionament al respecte, donant-nos l’oportunitat tant als encausats, al Banc com a La Directa per intentar arribar a un acord i trobar una resposta que fos satisfactoria per totes les parts. Fins aquí és on hem pogut arribar. A partir d’aquí, que cadascuna faci o no faci el que cregui convenient.

ENCAUSADES i BANC EXPROPIAT, DESEMBRE DE 2017.

* El febrer de 2017 vam tenir la primera reunió, on vam parlar de diferents conflictes que hem tingut entre el Banc Expropiat i La Directa abans i després del desallotjament. Vam preguntar sobre el seu funcionament intern, quin és el criteri que tenen a l’hora de publicar fotos i vídeos (ja que després poden ser utilitzades per la policia i poden comprometre algunes persones). Per què segueixen gravant les cares de les manifestants després d’haver-los dit molts cops en totes les mobilitzacions que no ho facin. Com fan la presa d’imatges i per què no posen borrosa aquelles parts del cos que poden ser trets reconeixedors i identificatius d’algú. Per què no esborren una imatge del seu web quan una persona que hi apareix i no vol ser reconeguda els hi demana. De les seves respostes interpretem que tenim maneres molt diferents d’entendre la comunicació i que tenim postures oposades sobre temes com els drets d’autoria, l’exclusivitat i la immediatesa de la informació i la seguretat a l’hora de cobrir les mobilitzacions. Al final d’aquesta reunió, vam exposar la situació de les 2 persones incriminades per les imatges del seu vídeo publicat el dia de l’enfarinada.

Durant la reunió (a la qual hi van assistir 3 integrants de La Directa) ens van demanar el contacte directe dels encausats per parlar amb ells. Nosaltres vam trigar un parell de mesos en donar aquests contactes, ja que ens va costar coordinar-nos i assumim la nostra part de responsabilitat, tot i que considerem que era una qüestió més formal que real perquè hi ha gent de La Directa que coneix personalment a un dels encausats i podria haver establert aquest contacte d’una altra manera.

El juliol de 2017 vam saber la petició fiscal als encausats i vam veure que les imatges de La Directa havien sigut acceptades com a prova de cara al judici. En aquest moment vam tornar a demanar fer una reunió com més aviat millor per tractar exclusivament aquest tema. Vam trigar més de 3 mesos en posar data per aquesta reunió degut principalment a la poca disponibilitat de la gent de La Directa durant els mesos d’estiu. Quan per fi la vam acordar (l’octubre de 2017), es va haver de cancel·lar per un error de coordinació amb un dels encausats.

Finalment, el novembre de 2017 vam tenir la segona reunió, on vam explicar en quina situació estava el procés legal i els vam fer 3 peticions: la primera, que fessin un reconeixement públic d’allò que ha passat, una altra, que canviïn el seu funcionament i criteris que tenen a l’hora de publicar imatges per a assegurar que una cosa així no torni a passar, i com a última, que assumeixin part de les despeses econòmiques dels casos oberts a les persones encausades a partir de les seves imatges. En aquesta ocasió només es va presentar un dels integrants de La Directa i ens va explicar que (després de 9 mesos de saber-ho) encara no havien tractat aquest tema internament, ja que creuen que necessiten tota la informació per escrit (expedients legals, acusació i peticions, documental de les proves, etc.) per valorar com actuar. Nosaltres interpretem aquesta petició com una manca de confiança cap a nosaltres, les nostres paraules i la nostra interpretació dels fets. Creiem que és un tema molt important que per nosaltres ha sigut prioritari i esperàvem que per La Directa també ho fos.

 

Anuncis