Comunicat i crònica del desallotjament de la Sucursal

Context previ

Uns mesos després de l’ocupació de la Sucursal, es va obrir un procés civil de desnonament per precari dirigit als ignorats ocupants del local. La primera data de llançament va ser a finals de maig, quan es complia un any del desallotjament del Banc Expropiat i la següent va ser a juliol de 2017. Aquest primer intent de fer-nos fora es va aconseguir aturar gràcies a un esmorzar solidari convocat davant de la Sucursal.

Tot i això, vam pensar que no trigarien gaire a posar una nova data i que el desallotjament seria relativament aviat. Una de les respostes que volíem donar a aquest desallotjament era l’ocupació d’un nou espai. Vam fer una valoració de l’últim desallotjament i vam concloure que volíem evitar el desgast i la dispersió que podria suposar el fet de no disposar d’un espai on continuar el projecte durant alguns mesos, per això vam decidir ocupar el nou espai abans que es produís el desallotjament de la Sucursal.

Al setembre es va ocupar el Cap Quevedo i unes setmanes després se’ns va notificar que la Sucursal tenia data de desallotjament durant la segona quinzena de novembre.

Durant les següents setmanes vam anar traslladant al Cap les activitats i tallers que es feien a la Sucursal, a l’hora que vam pensar quins usos alternatius podia tenir la Sucursal (ja que no volíem abandonar l’espai només perquè estigués amenaçat).

Tot i disposar d’un nou espai més adient per desenvolupar el nostre projecte, hem intentat respondre a aquest desallotjament perquè considerem que no estàvem defensant només un espai, sinó una manera de viure.

Desallotjament

El matí de dimecres 22 de novembre els Mossos d’Esquadra van desallotjar la Sucursal. A les 8 h aproximadament van desplegar un dispositiu amb uns 6-8 furgons i van bloquejar els carrers del voltant fent 4 cordons d’antidisturbis que determinaven de forma selectiva qui es podia apropar a la zona i qui no. A les 8:30 h es va convocar una concentració de rebuig al desallotjament a la cruïlla dels carrers Torrent de l’Olla i Travessera de Gràcia que va ajuntar unes 20 persones, on es van repartir octavetes informant de la situació, es va desplegar una pancarta i es van cridar lemes en contra del desallotjament. Els Mossos d’Esquadra van mantenir el seu dispositiu durant 4 h mentre registraven l’espai i protegien als operaris que buidaven la Sucursal i la tapiaven amb planxes de ferro. Just abans de retirar el seu dispositiu, la policia va dispersar la concentració colpejant i envoltant alguna gent concentrada per tal d’identificar-les i escorcollar-les. Davant la negativa d’algunes d’elles a fer-ho voluntàriament, se les van endur a la força cap als furgons. Després d’això es va finalitzar la concentració i, al cap d’una estona, els Mossos d’Esquadra van retirar el dispositiu.

Al migdia es va convocar una cercavila que començaria a les 19 h a la plaça Revolució per donar suport al Banc Expropiat i respondre al desallotjament de la Sucursal.

Aquesta cercavila va aplegar unes 200 persones. La cercavila va passar per la majoria de places de la Vila de Gràcia on es van penjar diverses pancartes per tal de visibilitzar el desallotjament. Durant el recorregut es podien veure cartells i adhesius explicant qui considerem que són les responsables del desallotjament. Els carrers van quedar plens de pintades amb missatges diversos i es van assenyalar de diferents formes les immobiliàries i els bancs pels quals va passar la cercavila. També es va desplegar una pancarta a un edifici situat al carrer Josep Torres, que mostrava el rebuig a un altre exemple de l’especulació i l’elitització a Gràcia. Es va fer un recorregut simbòlic per la història del Banc Expropiat, passant per davant del primer i el segon espai, acabant a la plaça John Lennon (molt a prop del nou espai). La cercavila va acabar sense identificacions ni detencions.

Valoració

Creiem que les diferents formes que tenim de donar resposta als desallotjaments estan lligades a les energies que hi vulguem dedicar i la prioritat que li donem.

La Sucursal era un espai transitori que vam ocupar per mantenir-nos a prop del primer espai del Banc Expropiat i per evitar que el projecte es dispersés. La seva vida ha sigut relativament curta i no tan activa com al primer espai, però ens ha permès continuar. Per tant, podem considerar que ha complert el seu objectiu.

El fet de disposar d’un altre espai ha suposat que el desallotjament de la sucursal generés menys tensió i preocupació entre nosaltres, la qual cosa és positiva. Però donar prioritat al nou espai també ha fet que el desallotjament de la Sucursal quedés relegat a un segon pla i que a poc a poc minvessin les energies i les ganes que volíem dedicar a aquest espai i al seu desallotjament.

Tot i això, valorem positivament la resposta a aquest desallotjament, que no hagués sigut possible sense el suport de molta gent que sent el Banc Expropiat com un projecte afí i pel qual val la pena lluitar. Agraïm totes les mostres de solidaritat abans, durant i després del desallotjament.

Seguim juntes, seguim lluitant, seguim al Cap.

Banc Expropiat de Gràcia, desembre de 2017.

Pd. De cara a la gent que va ser identificada, recordem que si reben qualsevol tipus de notificació (policial o judicial) per aquests fets es poden posar en contacte amb nosaltres al correu elbanc[arroba]riseup.net o directament al Banc Expropiat (C/Quevedo 13-15).

 

 

One thought on “Comunicat i crònica del desallotjament de la Sucursal

Els comentaris estan tancats.